Živimo u vremenu kada sve možemo uraditi sami. Internet nam pruža naizgled beskrajnu dozu informacija te je sigurno lakše nego ikada spoznati što trebamo znati o nečemu kako bismo to uspješno ostvarili.

Dakle, kada dođe vrijeme da kupite ili prodate svoj stan ili kuću, sigurno ćete se zapitati trebate li unajmiti profesionalnu agenciju za nekretnine. No, kupnja ili prodaja nekretnine nikako nije jedna od onih stvari koje možete uraditi sami. Previše je stvari na koje treba obraćati pozornost, a sve skupa može biti prilično zamorno i stresno. Osim toga, u nastavku teksta donosimo još 5 važnih razloga zašto unajmiti agenciju za nekretnine.

  1. Obrazovanje i iskustvo: ako unajmite agenciju za nekretnine, ne morate znati sve o njihovoj kupnji i prodaji. Morate samo znati pronaći pravu agenciju koja je iskusna na području kojim se bavi. Svi toliko cijenimo dragocjeno vrijeme u našim životima, a zapošljavanje stručnjaka u ovakvim situacijama nam ga upravo daje.
  2. Suprotno onome što neki vjeruju, ali agenti za nekretnine ne biraju cijene za prodavače ili kupce. Međutim, agencija u svakom slučaju pomaže klijentima da sami donesu ispravne odluke. Na temelju ponude, potražnje i uvjeta na tržištu agencija će osmisliti strategiju pregovaranja.
  3. Informacije o uvjetima na tržištu: agencije za nekretnine mogu otkriti uvjete na tržištu koji će regulirati vaš proces prodaje ili kupnje. Mnogi čimbenici određuju nastavak procesa. Podatci kao što su prosječna cijena po kvadratnom metru u određenom mjestu ili za nekretninu iz određenog vremena, vrijeme koje je nekretnina ne tržištu i sl. imat će veliki utjecaj na ono što se na kraju odlučite učiniti.
  4. Vještine pregovaranja i povjerenje: vrhunski agenti za nekretnine imaju iznimne vještine pregovaranja za razliku od većine kupaca i prodavača laika, jer se mogu distancirati od emocionalnih aspekata. To je dio posla. Agenti za nekretnine su profesionalci koji su obučeni da prezentiraju slučaj svog klijenta u najboljem svijetlu te da čuvaju povjerljivost njegovih podataka od strane suprotstavljenih interesa.
  5. Zaboravite na muke s papirologijom: unajmljivanje agencije za nekretnine znači da možete zaboraviti na sve muke koje nastaju prilikom traženja, dobivanja ili pregledavanja sve potrebne papirologije. Agencija je umjesto vas zadužena da provjeri pravni status nekretnine u zemljišnim knjigama te da prikupi i pripremi dokumentaciju za sklapanje kupoprodajnog ugovora.