Vrijednost vaše nekretnine temelji se na tome što kupci plaćaju ako se odluče za vašu kuću ili stan. Svaki kupac je drugačiji. Primjerice, jednoj je obitelji važnija blizina škole i radnog mjesta, nego kvadratura nekretnine, dok drugima veća udaljenost do posla neće predstavljati nikakav problem.

Sukladno tome, navodimo vam nekoliko najvažnijih čimbenika koji utječu na vrijednost nekretnine.

Usporedne cijene kuća u susjedstvu: mogli bismo reći da više nekretnina koje se prodaju na jednom mjestu prilično utječu na tržišnu vrijednost vaše nekretnine na istom području. Odnosno, jedan od najboljih pokazatelja vrijednosti vaše kuće su prodajne cijene sličnih kuća u susjedstvu. Dakle, procjenitelji i agenti za nekretnine pregledavaju nedavno prodane kuće sa sličnim karakteristikama koje se koriste kao mjerilo u odnosu na potencijalnu cijenu vašeg doma.

Lokacija: trenutna lokacija vašeg doma može biti idealna za vas bilo da se u blizini nalazi škola, radno mjesto, roditelji i sl. Ali kada procjenitelji na temelju lokacije trebaju odrediti vrijednost nekretnine, pažnju usmjere na 3 glavna pokazatelja:

  • Kvaliteta mjesnih škola
  • Mogućnost zaposlenja
  • Blizina trgovačkih, zabavnih i rekreacijskih centara

Osim toga, blizina autocesta ili javnog prijevoza također može utjecati na ukupnu vrijednost doma. Kada govorimo o izračunavanju vrijednosti nekretnine, lokacija ponekad može biti važnija od kvadrature i stanja u kojem se nalazi.

Kvadratura: veličina odnosno kvadratura nekretnine utječe na njezinu vrijednost, budući da potencijalni kupci posebno traže cijenu po kvadratnom metru kako bi mogli utvrditi vrijednost. Dakle, vrijednost nekretnine ugrubo se procjenjuje u cijeni po kvadratnom metru. Cijena nekretnina po kvadratnom metru uvelike varira ovisno o tome gdje kupujete/prodajete nekretninu.

Veće se kuće, naravno, prodaju po višim cijenama. Važno je napomenuti da se pri određivanju vrijednosti nekretnine u obzir uzima i upotrebljiv prostor nekretnine. Ako je riječ o kući, garaža, potkrovlje i nedovršeni podrumi ne računaju se kao uporabljivi prostori za stanovanje. Dakle, ako imate kuću od 200 kvadrata s garažom od 60 kvadratnih metara, to je samo 140 kvadratnih metara prostora za stanovanje.

Godina izgradnje nekretnine i zatečeno stanje: obično se novije nekretnine procjenjuju kao vrjednije. Činjenica je da su „kritični“ dijelovi kuće kao što su vodovodne cijevi, kanalizacija, električni vodovi i krov noviji, stoga je veća vjerojatnost da će trajati duže. S druge strane, starija i dobro održavana kuća ponekad se može prodati po približno sličnoj cijeni kao i novogradnja. No, bez obzira na godinu izgradnje, prije kupnje nekretnine obavezno provjerite stanje temelja, električnih radova, vodovoda i ostalih instalacija.