Ako razmišljate o prodaji vaše nekretnine, bilo bi dobro kad biste u obzir uzeli neke strateške odluke koje će vam u skorijoj budućnosti povećati njezinu vrijednost. Riječ je o nadogradnjama odnosno adaptaciji nekretnine.

Jasno je da neće svaka nadogradnja ili adaptacija izravno utjecati na vrijednost nekretnine. Primjerice, novi visokokvalitetni krov ili nove vodovodne i kanalizacijske cijevi odlična su nadogradnja, ali budući da većina potencijalnih kupaca ima jasna očekivanja o tome da bi krov i instalacije trebale biti ispravne, to ne mora nužno utjecati na vrijednost nekretnine. Međutim, postoje i one prilagođene nadogradnje koje vam mogu pomoći da na najbolji način iskoristite svaki prostor vaše nekretnine.

Obnova/nadogradnja kuhinje: stručnjaci iz cijelog svijeta slažu se u jednome: ako želite povećati vrijednost vašeg doma, počnite s kuhinjom. Za većinu kupaca kuhinja je najvažnija prostorija u stanu/kući. Vrhunski uređaji, nadograđeni kuhinjski elementi, kuhinjski otok i dodatna slobodna radna površina od prirodnog kamena savršeni je način za povećanje cjelokupne vrijednosti. Na počeku ćete morati izdvojiti nešto više novca, ali sve ćete nadoknaditi prodajom.

Nadogradnja kupaonice: još jedno mjesto u domu na koje se valja usredotočiti prilikom obnova i nadogradnje je zasigurno kupaonica. Fine završne obrade, duboke kade i visokokvalitetni walk-in tuševi samo su neke stvari koje povećavaju vrijednost kupaonice.

Obnova podova: stare postojeće laminate zamijenite parketima od tvrdog prirodnog drva. Još bolje, odlučite se za prirodni kamen ili pločice imitacije kamena, posebno u kuhinjama i hodnicima. Osim što se jednostavno i lako čiste i održavaju, kvalitetne pločice daju suvremeni izgled te dugi vijek trajanja.

Energetska učinkovitost: kako ljudi sve više postaju svjesniji okoliša, pobrinite se za energetsku učinkovitost doma. Ono što možete učiniti kako biste povećali njegovi vrijednost je unaprijediti izolaciju na fasadi te isto tako ugraditi kvalitetne PVC prozore i vrata. Na prvi pogled, ovakve nadogradnje možda neće izravno utjecati na procijenjenu vrijednost nekretnine, ali kada potencijalni kupci shvate koliko svaki mjesec mogu uštedjeti na računima, velika je vjerojatnost da će se složiti s traženom cijenom.

„Pametna tehnologija“: pametna tehnologija nije samo hir; ona je stvarna budućnost. Mogućnost kontrole grijanja, rasvjete i sigurnosnih uređaja postat će glavna točka na koju će gledati potencijalni kupci. Sve nadogradnje ovakve prirode u svakom pogledu mogu utjecati na vrijednost vašeg doma kroz nekoliko godina.

Nadogradite i obnovite vanjski prostor: ako želite dodati vrijednost vašoj nekretnini, nemojte zanemariti vanjski prostor poput dvorišta ili vrtova. Visoka kvaliteta i dobro održavano dvorište može činiti čuda na povećanju vrijednosti nekretnine. Osim toga, stručnjaci preporučuju i natkrivanje terasa pa čak i izradu kamina ili vanjske kuhinje s pripadajućim prostorom za blagovanje.